News

Полезна информация за житната култура спелта

8-те Изненадващи ползи на спелтата

20 September 2018 | recommend (+0)

Ползите при консумация на спелта включват способността и да подпомага регулирането на метаболизма, образуването на полови хормони, да увеличава кръвообращението, да изгражда здрави кости, да подобрява имунната система, да повишава храносмилателната функция и да понижава нивото на кръвната захар и LDL холестерола в организма.
Но какво е спелта......?
Спелтата (Triticum spelta), в България наричана още шпелта или динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.
Отглеждана до средата на 20-ти век, след което напълно е изместена от хлебната пшеница,тъй като добива на спелта от декар е много по-малък от този на съвременните житни култури.
Днес се възприема като здравословна храна, тъй като има по-висок процент на протеини от пшеницата, както и голямо количество влакнини, минерали и витамини. Има почти 2 пъти повече витамин А и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини. Съдържа глутен, при това в големи количества, но той е различен от този в обикновената пшеница, както като съотношение на глиадин и глутенин, така и като матрица на протеините, която е по-лесно разтворима във вода и съответно по-лесно усвоима от храносмилателната система.Всичко това би могло да обясни възъбновения интерес към спелтата.
Брашно от спелта
Спелтеното брашно може да бъде закупено в супермаркети и повечето магазини за здравословни храни в Англия, Холандия, Германия и в различни части на Северна Америка.От години може да бъде открито и в нашата страна. Брашното може да се използва за печене на силно текстуриран и богат на хранителни вещества хляб, както и за производство на паста и различни печива.В някои страни като Бавария и Белгия, спелтата всъщност се използва за приготвяне на бира и има уникален, различен аромат, който много хора обичат. Очевидно, като култура с по-нисък добив, спелтата има малко по-висока цена, но си заслужава цената, не само поради ползите за здравето, но и заради универсалноста , която предлага в готвенето.
Спелтеното брашно е особено предпочитано при приготвянето на хляб и тесто за пици- с него (тестото) се работи по-лесно тъй като е по меко и пухкаво.
Сега, нека да разгледаме , какво прави спелтата , здравословна опция в нашият начин на хранене.
Хранителни факти :
Освен че е много функционална , като вид житна култура , спелтата е също така съдържа хранителни вещества, които много други видове зърнени култури не съдържат. Тя е с високо съдържание на въглехидрати, освен това и с много високи нива на протеини (21% от дневния препоръчителен прием) и диетични фибри (30% в една порция!) Наред с тези важни съединения, спелтата съдържа също така значителни нива на желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6 и фолиева киселина.
Ползите от спелтата : (ето ги и 8-те основни ползи)
1. Улеснява храносмилането
Високото съдържание на фибри в спелтата означава, че по този начин улеснява здравословното храносмилане. Диетичните фибри помагат за преместването на храната през храносмилателния тракт, ускорявайки абсорбцията на хранителните вещества и помагайки за намаляване на състояния като запек, подуване на корема, прекомерно гадене, диария и по-сериозни стомашно-чревни проблеми като язви. Спелтата има едно от най-високото съдържание на диетични фибри от повечето сортове пшеница.
2. Контролира нивата на холестерола
Фибрите имат още една роля в тялото, която спомага за понижаване на нивата на опасен холестерол в организма. Те взаимодействат с процесите на поемане на холестерола и също така потискат абсорбцията на холестерола от храната. Всъщност, фибрите от спелта могат да „насочат“ LDL или лошия холестерол и да го отстранят от организма, и по този начин се регулира здравословния баланс на мастните киселини в организма.
3. Подобрява кръвообращението
Високите нива на желязо и мед в спелтата подобряват значително кръвообращението. Желязото и медта са от съществено значение за създаването на червени кръвни клетки. Когато производството на червени кръвни телца се повиши, има повишен кръвен поток в организма, което означава допълнително оксигениране на органи и тъкани, повишено излекуване, повишени енергийни нива и по-функционален метаболизъм. Повишената циркулация може дори да увеличи растежа на косата, докато съдържанието на желязо предотвратява анемията.
4. Регулира хормоните
Ниацинът е един от основните витамини, които могат да бъдат намерени в значителни количества в спелта. Ниацин играе ключова роля в надбъбречните жлези в тялото, особено при производството на полови хормони. Ендокринната система е чувствителен и изключително важен аспект на вашето здраве и общото функциониране, така че поддържането на здравословни нива на ниацин чрез добавяне на спелта към вашата диета е мъдър избор.
5. Подобрява здравето на костите
Спелтата има впечатляващ набор от важни минерали, които са необходими за здравето на костите. Тези минерали допринасят за развитието на костната тъкан и чрез повишаване на нивата на тези минерали в тялото ви , можете активно да предотвратите остеопороза и други свързани с възрастта състояния, които отслабват или влошават костите в организма.
6. Насърчава растежа
Високите нива на фосфор, комбинирани с впечатляващото съдържание на белтъчини в спелтата, правят тази зърнена култура много важна за развитието и растежа на нови тъкани, кръвоносни съдове, мускули, кости и органи. Фосфорът е един от съществените елементи, необходими за създаване на нови протеини и за образуването на ДНК на нови клетки, докато протеините, които получавате директно от спелтата, могат да бъдат разбити в техните комбинирани аминокиселини и след това отново да бъдат използвани в тялото за почти всеки важен телесен процес.
7. Повишава имунитета
Известно е, че тиаминът значително подобрява имунната ви система и стимулира защитните механизми на тялото, като същевременно облекчава психологическия стрес и тревожност. Спелтата е една от малкото зърнени храни, които могат да се похвалят със значителни нива на тиамин.
8. Контролира диабета
Въпреки че обикновените захари и въглехидрати са известни като опасни за диабетици, високото съдържание на фибри в спелтата може да противодейства на тези ефекти и да спомогне за регулирането на освобождаването и разграждането на простите захари , в глюкоза. Чрез регулирането на освобождаването на инсулин и глюкоза в организма, той помага за диабета за тези, които вече страдат от това състояние или предотвратява по-голямото развитие на хората от него.
Внимание:
Въпреки всички тези здравословни ползи, спелтата съдържа глутен, който е алергенът, който е отговорен за целулиазата. Следователно, хората, страдащи от това състояние, трябва да бъдат предпазливи и да търсят други алтернативи на зърно/пшеници.

Keywords: спелта натурален брашно динкел

Perun Food

+359 888855000

kv.Chayka bl.68

perun.bg

Natural products from spelt
More vitamins!
More minerals!
Better taste.....